Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A hatékony Home Office - saját tapasztalatokkal

  •  Blog
  • 2020-04-10 08:00:00
  • Lakatos Andrea
Több éve dolgozom távmunkában, így a munkanapjaim nagy részét otthon töltöm viszonylag hosszú ideje. Az elmúlt pár év tapasztalatait foglaltam össze, hogy ezzel segítsek mindazoknak, akik a kialakult járvány miatt kényszerültek otthoni munkavégzésre.

Összegyűjtöttem pár alapszabályt, aminek a betartásával megkönnyíthetjük saját helyzetünket:

 

Ergonómia, inspiráló környezet az otthoni munkához

Munkakörülményeink nagyban meghatározzák produktivitásunkat, ezért:

  • Otthon alakítsunk ki dolgozó sarkot! Hozzunk létre olyan teret, ahol kreatívan és hatékonyan tudunk dolgozni. Legyen egy kényelmes székünk és megfelelő asztalunk.
  • Igyekezzünk minden nap ezt a helyet választani, ami lehetőleg kényelmes és viszonylag csendes!
  • Természetes fénnyel ellátott helyen dolgozzunk vagy használjunk megfelelő megvilágítást!
  • Vegyük figyelembe, hogy napközben a fehér fény, míg este a sárga fény esik jól a szemünknek.

 

Keretek

Munkaidő

Határozzunk meg munkaidőt és figyeljünk arra, hogy minden nap kövessük az előre meghatározott napirendet!

Amikor vége a munkának, csukjuk le a laptopot és hagyjunk hátra mindent másnapra. Tapasztalataim alapján könnyen becsúszhat jó pár túlórára azzal, ha nem figyelünk az időkeretekre. A munka és a magánélet egyensúlyát tartsuk be akkor is, ha nem az irodában vagyunk. Ellenkező esetben csak azt vesszük észre, hogy nincs időnk semmire és összefolynak a napjaink, miközben semmi olyat nem tettünk, ami valójában fontos lett volna számunkra.

To do lista

A nap elején készítsünk listát a teendőkről, majd a feladat elvégeztével pipáljuk ki. Otthon könnyen elveszthetjük a fókuszt, gyakran irányulhat másfelé a figyelmünk a munkáról. Munkaidőben ne végezzünk házimunkát!

Határozzunk meg napi célokat és a feladatainkat priorizáljuk.

Pizsama helyett munkaruha

Kerüljük a pizsamában dolgozást! A reggeli rutin kialakítása hozzásegít minket, hogy agyunk munka fázisba kapcsoljon. Ugyanakkor sok munkáltató video meetingeket tart, ahol a pizsama nem éppen a legmegfelelőbb megjelenést biztosítja nekünk.

Étkezések

Érdemes megtervezni az étkezések időpontját és kerülni a folyamatos nassolást. Készítsünk egészséges ételeket, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt! Nekem egy gyors ebédkészítés is bele szokott férni a napjaimba.

Tarts szünetet!

Rövid, pár perces szünetek hatékonyabbá teszik a munkavégzést. Ilyenkor beiktathatunk egy egészséges nassolást vagy játszhatunk egy rövidet a kedvenceinkkel. A pozitív energiák hatására biztosított az új lendület.

Zavaró tényezők és azok kezelése

Kezeljük a napot munkanapként és zárjunk ki minden zavaró tényezőt!

  • Kerüljük a TV-t és a közösségi médiát. A barátok is hajlamosak bármikor keresni a nap folyamán, ha tudják, hogy otthonról dolgozunk. Nekem bevált, hogy amikor egy fontos feladatban vagyok, kikapcsolom a közösségi média értesítéseket és csak azokra a hívásokra válaszolok, amik a munkával kapcsolatosak.
  • Család és a home office: A családban is érdemes lefektetni a szabályokat már az elején. Az otthoni munkavégzés nem egyenlő a szabadsággal. A rövid megszakítások összességében sok időnket elveszik, másrészt kizökkentenek a folyamatból, ami a kreatív alkotást is gátolja.
  • Háziállatok és a home office: saját tapasztalatom, hogy a cicám biztosan a legfontosabb hívásom közben nyafog, hogy éhes vagy a kutya a határidős munkám közben néz rám cukin, hogy játszani szeretne. Érdemes a kisállatainkkal a beiktatott pár perces szünetben foglalatoskodni, még ha nagy is a kísértés.

Ami segíthet

Feszültség levezetés

Attól, hogy megváltoztak a mindennapjaink és az időnk nagy részét otthon töltjük, ne mondjunk le a mozgásról. Kitűnő lehetőség stressz levezetésére és arra, hogy önmagunkkal foglalkozzunk.

Ha eddig rendszeresen sportoltunk, most se hagyjuk abba, számtalan online edzés elérhető. Ha most kezdenénk a mozgást, a munkába járás miatt felszabadult időt használjuk ki és mozogjunk olyan formában, ami feltölt minket és nem érezzük kényszernek vagy kötelezőnek. Ha elég kitartóak vagyunk, a mozgás beépül a mindennapi rutinjaink közé és az életünk szerves részévé válik, ami könnyen átsegít minket a nehéz helyzeteken.

A mozgáson kívül remek feszültség levezetés a meditáció, befelé fordulás, bármilyen lelki munka. Ebben az őrült helyzetben sokszor ér minket negatív hatás, ami észrevétlenül hat ránk. Válasszunk akár az interneten ingyenesen elérhető vezetett meditációt vagy kérjük szakemberek segítségét, ha úgy érezzük, nehezen bírjuk a kialakult helyzetet és tele vagyunk feszültséggel vagy szorongással. Manapság számtalan szakember elérhető online is.

Kávéházi hangok

Nemrégiben olvastam egy cikket arról, hogy a kávézói környezet segíti a produktivitást és a kreativitást. Visszagondolva nekem valóban jobban ment a munka kávéházi környezetben, viszont ez most kivitelezhetetlen ebben az időszakban. Köztes megoldásként kávéházi háttérzajt választottam arra az esetre, ha elakadtam vagy nehezebben jöttek a gondolataim. Érdemes kipróbálni, hogyan hat ránk és mennyiben változtatja meg a hatékonyságunkat. Nekem bevált!

 

Úgy érzi támogatásra van szüksége a hatékony home office-hoz vagy a kialakult helyzet kezeléséhez? Fontos számunkra, hogy a jelenlegi helyzetben segíteni tudjunk azoknak, akik elakadtak vagy nehéz helyzetbe kerültek. Célunk, hogy szolgáltatásainkkal – online karrier- és life coaching, online tanácsadás és online tréningek – hozzájárulhassunk egyéni sikereihez, karrierútjához.

Elérhetőségeinken további részleteket tudhat meg szolgáltatásainkról:
Tel.: 06 20 852 7726,

www.eastjob.hu,
https://www.facebook.com/eastjobszemelyzetitanacsadas/

EASTJOB – A siker Önre vár!

 

 

Megosztás
Blog