Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogyan keressünk munkát

  • Leghatékonyabb álláskeresési technikának bizonyul az, ha figyeljük a hirdetéseket, felkeresünk munkaerő közvetítőket vagy személyes kapcsolatok útján próbálkozunk.
  • Ami fontos, hogy soha ne aprózzuk el magunkat. Csak olyan pozícióra pályázzunk, amely követelményeinek megfelelünk, és amely a saját elképzeléseinkbe is belefér.
  • Nem érdemes rövid távú célok alapján pályázni, mindig vegyük figyelembe, hová akarunk eljutni. Amikor megpályázunk valamit, az azzal kapcsolatos anyagokat gyűjtsük össze.

Hogyan pályázzunk

Általában elég ha egy jól szerkesztett önéletrajzot küldünk be, lehetőleg fényképpel. A fénykép alatt igazolványképet értünk, semmiképpen nem csoportképet, ahol találgatnia kell a kiválasztást végző kollégának azt, hogy melyik a képen a jelölt.


Önéletrajz tartalma

Személyes adatok: Név, Elérhetőségek, telefon és mail cím, esetleg lakcím, Kor

Aztán az iskolai végzettséget soroljuk fel kronológikus sorrendben, megnevezve az iskolát és azt, hogy milyen képesítést adott.

Aztán jöhetnek a szakmai tapasztalatok, amelyek kezdődnek a gyakorlatokkal, majd felsorolva dátum szerint a munkahely, munkakör megnevezése. Célszerű a fontosabb feladatokat, amiket végeztünk is beleírni, illetve ha vezetői pozíciót is töltöttünk be, azt, hány munkavállaló tartozott irányításunk alá.

Ki szoktuk emelni azokat az eseményeket, amelyek meghatározóak voltak eddigi szakmai pályafutásunk során. Pl. tanulmányi versenyek az iskola évek alatt, szakdolgozat témája, vagy egy-egy nagyobb projekt a munka kapcsán.

Következő blokkban felsoroljuk, milyen egyéb készségeink vannak: nyelvtudás, informatikai ismeretek, jogosítvány, vagy bármi más.

Zárásként megjegyezhetjük, mivel szeretünk foglalkozni a szabadidőnkben. Csak olyan tevékenységet szabad ide írni, amit tényleg űzünk, ezek alapján a személyiségre következtet a kiválasztást végző munkatárs.

Fontos lehet még az, hogy miért gondoljuk, hogy megfeelhetünk az adott munkakörnek, miért tartjuk magunknak alkalmasnak rá, illetve azt, hogy milyen céljaink vannak. Ezt, ha kér a kiírás motivációs levélben, ha nem, akkor az önéletrajzban írjuk le.

Kiválasztási technikák

Leggyakrabban alkalmazott módszer az interjú, személyes elbeszélgetés. Fontos, hogy minden esetben saját magunkat adjuk. Az interjú során beszéljünk érthetően, ne körmondatokban. A ruházatunk tükrözze egyéniségünket, de ne viseljünk kirívó ékszereket, sminket vagy ruhadarabokat. Az interjú kapcsán arra kíváncsi az interjút végző személy, hogy rendelkezünk e a feladat ellátásához szükséges ismeretekkel, illetve hogy mennyire tud majd a munkáltató beilleszteni a az adott pozícióba.

Sokszor fordul elő az, hogy nem csak egy körös interjú, amin részt kell venni, hanem újra kell találkozni még a cég képviselőivel. Az is előfordul, pozíciótól függően, hogy képesség vagy személyiség tesztet íratnak velünk.

Sajnos, sok cég nem fordít kellő figyelmet arra, hogy visszajelezzen a jelölteknek az interjú után, de ha hosszú ideig nem kapunk választ, akkor valószínű, hogy nem minket választottak. Ebben az esetben sem kell elkeseredni, úgy kell felfogni, hogy rutint szerzünk, és valószínű, ezt az állást nem nekünk találták ki.

Hasznos oldalak

Blog