Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Munka-magánélet balansz

  •  Blog
  • 2019-10-31 09:50:00
  • Kis Nóra
Minden munka más, nincs két egyforma. Különböző feltételeket vállalunk és fogadunk el egy szerződés aláírásával. Az összes szakmának megvan az előnye és a hátránya, személyfüggő, hogy az állást kereső vagy váltani szándékozó melyiket részesíti előnyben.

Személy szerint a saját munkámat tudom jó példaként felhozni. Junior tanácsadóként rugalmas munkakörben dolgozom. Hogy mit is takar ez? A tanulmányaim mellett is könnyedén össze tudom egyeztetni a munkát a magánélettel, elegendő időt tudok fordítani szeretteimre és a sportolásra is. Nagy előnyt jelent, hogy a munkámat nem csak az irodából végezhetem, hanem a mai technika vívmányainak hála akár utazás közben, kávézóból vagy otthonról is. Mivel emberekkel foglalkozom, meg van ennek az árnyoldala is. Gyakran az interjúkra késő délután vagy este van lehetőség.

Valójában milyen is egy családbarát munkahely?

Nem csak a nőknek, a férfiaknak is egyaránt szüksége lenne erre. A gyermekvállalás nagy öröm, ugyanakkor, mint teher jelenik meg az emberek életében, mivel a munkával párhuzamosan összeférhetetlenné válhat. Állandósult téma hétköznapjainkban az atipikus foglalkoztatás lehetősége. Napjainkban még mindig kevés munkáltató foglalkoztat részmunkaidőben, habár a rugalmas munkavégzés már érzékelhető a munka világában. Összességében elmondhatjuk, jelenleg is nagy kötöttségekkel és szabályozott keretek között foglalkoztatják a munkavállalókat. A multinacionális vállalatok körében már megjelentek a saját bölcsődék és óvodák, illetve egyre több pozitív kezdeményezés is észrevehető ezzel kapcsolatban.

Női és férfi szerepek? Létezik ilyen? Különbséget kell tennünk női- és férfimunka között? Avagy hogyan torzulnak évről évre mind a magánéletben, mind a munkakörnyezetünkben ezen sztereotípiák? A nők hátrányos helyzete gyakran a gyermekvállalásra vezethető vissza. A munkaerőpiacra való visszatérés komoly problémákat jelent számukra. A munkaadók még mindig bizalmatlannak vallják magukat a kismamákkal szemben. Nem kapnak lehetőséget vagy ha kapnak is, akkor komoly feltételek árán.

A magánélet és munka egyensúlyának fenntartásához szükség van a munkaadók és a munkavállalók rugalmasságára is. Minden ember egyenlő, azonos jogok illetik meg, ezért a sikeresség útját nem szabad senkitől sem elvenni.

 Néhány jó tanács:

- Az első és a legfontosabb! Szeresd azt, amit csinálsz! Ne munkaként tekints rá, legyen a hivatásod!

- Ne vidd haza a munkát! Dolgozhatsz otthonról, de ne vidd bele a magánéletedbe! A napi feladataid befejeztével foglalkozz szeretteiddel!

- Ügyelj a mértékletességre! Túlóra? Néha szükséges, de ne vidd túlzásba!

- Ne menekülj a munka világába! Nem megoldás. Bármi történjen is, sose legyen a mentsvárad!

- Kapcsolódj ki, lazíts! Találd meg azt az elfoglaltságot vagy aktív pihenést, ami nyugalmat hoz!

- Aludj eleget, pihend ki magad és ügyelj az egészségedre!

 

Ha úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok és munkahely/karrier váltáson töröd a fejed vagy pályakezdőként elhelyezkednél, keress minket bizalommal a www.eastjob.hu honlapon vagy az info@eastjob.hu e-mail címen !

Hozzászólások
Megosztás
Blog