Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Kerekasztal beszélgetés a munkaerőhiányról

  •  Blog
  • 2016-10-13 12:35:00
  • Észak Magyarország
Borsod megyét is elérte a munkaerőhiány. De vajon miért nem talál egymásra a munkaadó és a munkavállaló? E téma kapcsán kerekasztal-beszélgetésre hívta szerkesztőségébe az Észak-Magyarország azon cégek vezetőit, melyek munkaerő-toborzással, -kiválasztással és -közvetítéssel foglalkoznak, annak okán, hogy ők igazán jól ismerik a munkaerő-piaci helyzetet a munkaadói és munkavállalói oldalról egyaránt.

Sajnos terjedelmi korlátok miatt nem áll módunkban a teljes cikket bemutatni, így az alábbiakban az Eastjob cégvezetőjének, Kiss Krisztinának a kérdésekre adott válaszait közöljük. (Aki szeretné a cikket teljes terjedelmében olvasni, a 2016. 10. 08-án megjelent Észak-Magyarország számában megteheti.)

 

Mit tapasztalnak, jelenleg milyen megyénkben a munkaerő-piaci helyzet?

KISS KRISZTINA: […] Általánosságban mondható el, hogy munkaerőhiány van. Mi főleg szellemi munkaerővel foglalkozunk és egyértelműen látszik, hogy megjelentek a hiányszakmák a régióban is. Legyen az mérnök, nyelveket beszélő HR-es, könyvelő vagy bérszámfejtő. Ahol szükség van nyelvtudásra, ott a legjellemzőbb a hiány. Ugyanakkor bizonyos szakmákban viszont túlkínálat van. Ez egyrészt betudható a képzési struktúrának, ami még mindig nem követi elég gyorsan a munkaerő-piaci változásokat, másrészt a gazdasági múltunknak, amikor az emberek sima érettségivel szellemi munkát tudtak végezni. Ma ezek az emberek nyelvtudás és szakmai fejlődés nélkül nem tudnak elhelyezkedni, fizikai munkát viszont nem, vagy csak korlátok között tudnak vagy hajlandóak végezni. 

 

Mi a fő akadálya annak, hogy kiegyensúlyozott munkaerő-piaci helyzet alakuljon ki? 

KISS KRISZTINA: Szerintem az lenne a legfontosabb, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldalon is döntéseikért felelősséget vállalni tudó emberek legyenek, és tudjanak tenni magukért. Kevés az, hogy másra várunk. Itt a fő kérdés az, hogy mi milyen célokat tűzünk ki magunk elé, és hogy ezért mit tudunk tenni. Legyen az egy munkaadó, egy munkát kereső ember, képzőszerv vagy épp egy döntéshozó, akinek politikai, gazdaságpolitikai döntéseket kell meghoznia. Ez még mindig egy átalakulóban lévő társadalom, még mindig tanulunk bizonyos dolgokat nyugatról. Hasznosabb lenne, ha azokat a megoldásokat vennénk át, amik a legjobbak, és nem azokat, amelyek éppenséggel a divatot képviselik szokásainkban, életünkben.

 

Milyen munkavállalókat keresnek a megyénkben működő cégek?

KISS KRISZTINA: Az én tapasztalatom is az, hogy szinte minden területre keresnek a cégek munkavállalókat. Bár vannak olyan szakmák, mint például a jogász, amit ritkán. Tőlünk tapasztalt és magasan kvalifikált embereket várnak. Nagyon fontos, hogy képes legyen önálló munkavégzésre a munkavállaló, és a személyiség tényleg sokszor lényegesebb ma már, mint a szakmai háttér, még akkor is, ha az a munkakörökben elengedhetetlen. Ahhoz viszont, hogy megfelelő embereket tudjanak felvenni a cégek, nagyon jól kell látniuk, hogy mire van szükségük. Én néha azt tapasztalom, hogy a cégek sem mindig tudják pontosan megfogalmazni, mire van szükségük, milyen embert keresnek. Ha egy munkáltató számára megfelelő munkavállalót akar találni, akkor neki tudnia kell pontosan megfogalmazni, hogy mire van szüksége, és ha ezt tudja, akár egy emberből is tud „választani”. 

 

Mit tehetnek még a vállalkozások, hogy javuljon a megye munkaerő-piaci helyzete?

KISS KRISZTINA: Ahogy említettem már, a legfontosabb az, hogy a cégek tudják, milyen emberre van szükségük, és ha tudják, akkor tudnak jól választani a meglévő munkavállalók közül. Ha a megtartásról van szó, akkor a munkakörülmények javítása mindenképpen fontos feladat. Azt gondolom, hogy ez nemcsak a multikra, de az általam ismert kkv-re is igaz. Lehet, hogy ott barátságos a környezet, de nem biztos, hogy meg tudják adni feladatokban, kihívásokban azokat a lehetőségeket, amikre például egy mérnöknek szüksége van. Az innovatív, piacvezető cégek, akik sokat fejlesztenek, szeretnék bevonzani azokat, akik legjobbak a munkaerőpiacon. Ehhez nekik, mint munkáltató is a legjobbá kell válniuk, nem csak fizetésben, de munkakörülményekben is.

Hozzászólások
Megosztás
Blog