Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Az ideális pályakezdő

  •  Blog
  • 2017-07-25 10:15:00
  • dr. Csóré Éva
Mai írásunkban arra próbáljuk megtalálni a választ, milyen az ideális pályakezdő. Kik azok a fiatalok, akik az iskola elvégzése után magabiztosan vághatnak neki az álláskeresésnek.

Mielőtt választ keresnénk arra, ki az ideális pályakezdő, szükséges megválaszolni azt, hogy ki a pályakezdő, hogyan definiálhatjuk a pályakezdő álláskeresőket. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által kiadott fogalommagyarázat a következő: "Pályakezdő álláskeresők: az álláskeresők közül azok a 25. életévüket – felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetén 30. életévüket – be nem töltött fiatalok, akik tanulmányaik befejezését követően munkanélküli ellátásra nem szereztek jogosultságot."

Ez a fogalmi meghatározás meglehetősen tágnak tűnik olvasatomban. Részemről szűkíteném a kört valamelyest, miszerint pályakezdő az, aki az iskolapadból frissen kikerült, legyen az illető szakmunkás, közép- vagy felsőfokú végzettségű. Természetesen a fenti fogalommagyarázatot is figyelembe véve. Ennek alapján feltételezhető, hogy az iskolában elsajátítandó elméleti tudással rendelkezik, de szakmai ismeretek híján van. Itt tehát rögtön szembetaláljuk magunkat azzal a jelenséggel, hogy aki pályakezdő, nem vagy csak nagyon kevés esetben rendelkezik szakmai gyakorlattal.
Nézzük, milyen módon kerülhet ki egy pályakezdő a munkaerőpiacra úgy, hogy a munkáltató számára is megnyugtató szakmai tapasztalattal bírjon, illetve hogy milyen eszközökkel rendelkeznek a munkáltatók arra nézve, hogy megfelelő szakmai tudás kerüljön az általuk foglalkoztatott pályakezdők birtokába.
Vegyük először az iskolai szakmai gyakorlatot. A legtöbb szakmai képzést nyújtó oktatási intézményben kötelezik az ott tanuló diákokat, hogy néhány hetes szakmai gyakorlaton vegyenek részt a képzés befejezését megelőzően. Sajnos azt gondolom, hogy ez nagyon rövid idő ahhoz, hogy valaki komoly gyakorlati tudás birtokába kerüljön. Azonban a tapasztalatom, ha valaki elég érdeklődő, felhívhatja magára a figyelmét a munkáltatónak, és nem kizárt, hogy a szakképesítés megszerzése után ajánlatot kaphat.
A téma kapcsán fontos szót ejteni a gyakornoki vagy karrierprogramokról. Ez a lehetőség jellemzően a versenyszférában van jelen, mind a hazai, mind a külföldi vállalatok esetében. Példaként említhetjük többek között az Audi Hungáriát, a Bosch-t vagy a MOL-t. S hogy miért éri meg ez a cégeknek? A válasz egyszerű, a fiatalokban él még a bizonyítási kényszer, aktuális elméleti tudással rendelkeznek, valamint ami nagyon fontos, hogy jellemző rájuk a mobilitás, a rugalmasság és nem futamodnak meg a kihívások elől. A szűrő azonban, amin át kell jutniuk ezeknek a pályakezdő fiataloknak, nagyon szigorú. A végzettség csupán egy szempont. Ezen kívül rendkívül fontos, hogy a jelölt személyisége beilleszthető legyen az adott vállalat kultúrájába, az, hogy mennyire motivált, valamint hogy a hosszú távú céljainak egyeznie kell a vállalatéval.  
A karrierprogramokkal egy-egy cégnek különböző célja lehet. Vannak vállalatok, ahol a gyakornokoktól a karrierprogram leteltét követően búcsút vesznek. Máshol a programmal az a cél, hogy a vállalatok jövőbeni vezetőit „termeljék ki”, folyamatosan szemmel tartva, hogy ki illeszthető be leginkább az adott kultúrába, ki rendelkezik a legjobb képességekkel, ki a legterhelhetőbb, vagyis a jók közül is a legjobbak maradnak. Bármi is legyen a célja a cégeknek ezekkel a programokkal, a pályakezdők amennyiben részt vesznek benne, már jóval nagyobb eséllyel léphetnek be a munkaerőpiacra, hiszen manapság már elvárás, hogy a pályakezdők is rendelkezzenek releváns szakmai tapasztalattal.  
Végül meg kell említeni a kormány támogatási programjait, amelynek célja, hogy megkönnyítse a szakképzettséggel rendelkező pályakezdőknek a munkatapasztalat megszerzését. E program a „Szakképzettséggel rendelkező pályakezdő álláskeresők munkatapasztalat-szerzés támogatása” megnevezés alatt található meg. A munkáltató veheti igénybe, amennyiben szakképzettséggel rendelkező pályakezdő álláskeresőt munkaviszony keretében foglalkoztat. Azonban itt kitétel, hogy csak azon pályakezdő esetében veheti igénybe, aki a munkaügyi kirendeltség nyilvántartásában regisztráltként van nyilvántartva. A pályakezdőt legalább 365 napig olyan munkakörben kell alkalmazni, amelyben szakképzettségének megfelelő munkatapasztalatot szerezhet. A támogatás mértéke a munkabér és a ténylegesen megfizetett szociális hozzájárulási adó 50-100%-a.  
Láthatjuk tehát, attól, hogy valaki pályakezdő, rendelkezhet releváns szakmai gyakorlattal, amely tapasztalat megléte versenyképesebbé teszi a munkaerőpiacon. S abban, hogy pályakezdőként ne számítson „kezdőnek”, segítségére lehet akár egy jól kihasznált szakmai gyakorlati hely, egy karrierprogram, esetleg a munkaadó számára biztosított kormányzati támogatás.

Hozzászólások
Megosztás
Blog