Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Így keress állást a gazdasági lassulás idején!

  •  Blog
  • 2019-11-04 09:00:00
  • Linzenbold Dorisz
  • Margot Carmichael Lester: Eight Tips for Job Hunting During the Recession (monster.com), Mark Cummuta: 10 Secrets for Searching for a Job During a Recession (cio.com)
A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a gazdaságban lassulás érezhető. Míg egyesek maximum egy enyhe visszaesésre számítanak, mások már a válság első jeleiről beszélnek.

Bárhogy is lesz, ez a lassulás az álláskeresésben eddig bevált módszereket is felülírja. Azonban, ha időben felismerjük a változó trendeket és tudatosan reagálunk rájuk, képesek leszünk karrierünket továbbra is sikeresen építeni.

Míg eddig a vállalatok egymás ajánlatait túlszárnyalva és elvárásaikat csökkentve versenyeztek a munkavállalókért, a pályázók pedig kedvükre válogathattak a lehetőségek között, a gazdaság lassulásával fordulhat a kocka. Ahogy az elérhető pozíciók száma folyamatosan csökken, az álláskeresőknek kell majd harcba szállniuk a munkáltatók figyelméért, hiszen most a cégeken a sor, hogy a rengeteg jelölt közül csak a legmegfelelőbbet alkalmazzák.

 

Mire figyelj, hogy szakmai pályafutásodat ne érintse negatívan ez az időszak?  Íme pár hasznos tanács:

1. Keresd a megfelelő munkahelyet!

Eddig a tökéletes pozíció kiválasztása volt az elsődleges szempont, ezentúl azonban a munkáltató profiljára kell helyezned a hangsúlyt. Olyan céget kell keresned, amely a gazdasági visszaesést kevésbé érzi meg és hosszútávon is képes stabilitást nyújtani. Válaszd azokat a vállalatokat, amelyek létfontosságú termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak és amelyek több lábon állnak. Fontos, hogy vevőkörük is hasonlóan erős háttérrel rendelkezzen.

2. Légy céltudatos és add el önmagad!

Míg eddig elegendő volt egy általános önéletrajzot a lehető legtöbb céghez eljuttatnod, ezentúl határozott stratégiát kell követned. Térképezd fel erősségeidet és gyengeségeidet, majd ezek alapján fogalmazd meg karriercélodat. A választott pozíciók elnyeréséhez készíts specifikus önéletrajzot, amelyet aztán az előző pontban kiválasztott pár céghez küldj el. A CV-d marketingeszközként fog szolgálni, ezért törekedj a tökéletességre, de mindenképpen maradj őszinte!

3. Maradj pozitív és légy rugalmas!

Ne feledd, a megfelelő hozzáállás félsiker! Ne engedd, hogy a nehézségek letörjék a lelkesedésed. Lehet, hogy nem találod meg elsőre álmaid állását, de ha alapvető problémád nincs a lehetőséggel, adj neki egy esélyt!

4.Építs kapcsolati hálót!

Látogass meg minél több szakmai rendezvényt, konferenciát, ahol új embereket ismerhetsz meg. Gyűjts minél több információt, hogy átlásd a piacot és az aktuális trendeket.

5.Légy éber!

Ha stabilnak érzed a jelenlegi állásod, akkor is maradj óvatos! Ne feledd, egy lassuló gazdaságban nem kizárólag a te teljesítményed határozza meg, meddig van szüksége rád egy cégnek. Kövesd az álláshirdetéseket, maradj naprakész. Érdemes több lábon állnod. Ha teheted, vállalj mellékállást.

 

Amennyiben szeretnél egy személyes tanácsadást a témában vagy elakadtál az álláskeresés folyamatában, látogass el weboldalunkra (www.eastjob.hu) vagy keress minket e-mailben (info@eastjob.hu).

Hozzászólások
Megosztás
Blog