Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hogyan találjuk meg a nekünk való munkát, mi akadályozhat ebben?

  •  Blog
  • 2017-05-27 22:05:00
  • Lakatos Andrea
Miért van annyi kiégett munkavállaló?
Annyiszor jött velem szembe ez a téma az utóbbi időben, és annyi barátom kérdezte tőlem, mint HR tanácsadótól, hogy nincs-e egy jó ajánlatom, mert mindenképp szeretnének váltani a munkahelyükről, hogy gondoltam, időszerű erről beszélni.

Általában ilyenkor visszakérdezek, mi érdekelné őket igazán. Szinte minden esetben ugyan azokat a válaszokat kapom: „Mindegy, csak jól fizessen. Mindegy, csak kiléphessek a jelenlegiből.”

És a probléma ezzel a válasszal kezdődik. Ugyanis sokszor nem tudjuk megfogalmazni, mi is a gond (persze rossz főnök, kevés fizetés stb..), mert sokadik munkahelyünkön is ugyanazzal szembesülünk. Azt pedig végképp nem tudjuk, mire is vágyunk igazán.

Legtöbben a pályaválasztást egy kötelező döntésként élik meg, ami semmiképp sem lehet élvezetes. Hogyan válasszunk valamit 18 évesen, mire alapozzuk a karrierünket? Mikor hasonló helyzetben voltam, csak azt tudtam, hogy mi nem akarok lenni.

Ha épp munkahelyváltás előtt állunk, vagy nem vagyunk elégedettek a jelenlegi helyzetünkkel, érdemes végiggondolni az alábbiakat:

1.       Mire vágyunk igazán? Milyen lenne az ideális munkahely számunkra? Milyen munka tenne minket igazán boldoggá?

 Írjunk bátran listát a fenti kérdések alapján. Próbáljunk elvonatkoztatni a magas bérigénytől és a ranglétra különböző szintjeitől. Sokkal inkább közelítsük meg abból a nézőpontból, hogy mi lenne az a tevékenység, amit akkor is végeznénk, ha nem fizetnének érte.

2.       Legyünk önmagunkkal őszinték! Legyünk bátrak és álmodozzunk, ha jól esik!

Próbáljunk meg visszatérni kicsit gondolatban a gyerekkorunkhoz. Mit szerettünk akkor csinálni? Miben tudtunk teljesen elmerülni órákon át? Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt ilyen, aztán amikor pályaválasztásra került a sor, teljesen kizártuk, hiszen az nem lehetséges, hogy az álmunkat valósítsuk meg, és abból éljünk, ami a szenvedélyünk.

Úgy tapasztalom, hogy a kiégéshez eljuthatunk ezen az úton is: erőltetünk magunk számára egy olyan tevékenységet, amit nem örömmel végzünk, hanem csupán kényszerből, de mivel jól fizetnek érte, megcsináljuk.

Nos, minél inkább rákényszerítünk magunkra olyan tevékenységeket, amikben nem találunk örömet, az elégedetlenségünk egyre nőni fog, magas fizetés ide vagy oda.

Természetesen a világot nem lehet megváltani pár nap alatt, de törekedjünk a változásra.

Pl: infomatikusként dolgozunk, de imádunk bütykölni, és órákig tartó videókat nézünk a gőzgépek működéséről? Vágjuk bele, és tegyünk azért, hogy közelebb kerüljünk az álmainkhoz!

Persze ez nem azt jelenti, hogy azonnal mondjuk fel, hiszen ez felelőtlenség lenne. De apró lépésekkel közelebb kerülhetünk a célunkhoz.

Back office munkatársként dolgozunk, de élünk halunk a HR területért, viszont nem látunk reális esélyt az új területre?

Tegyünk érte! Ragadjuk meg a lehetőségeket! Képezzük magunkat, olvassunk az interneten szakmai anyagokat, és készüljünk fel a jövőre. Keressünk szakmai mentort, lépjünk be szakmai csoportokba. Tervezzük meg a jövőt, határozzunk meg kis, könnyebben elérhető célokat. Fókuszáljunk,  és ne bosszankodjunk amiatt, hogy mennyire elégedetlenek vagyunk.

Végül egy inspiráló videót szeretnék ajánlani, amelyben Ashley Stahl arról beszél, hogy mi a különbség aközött, amit szeretünk és aközött, amik igazán mi vagyunk.

https://www.levo.com/posts/5-inspiring-tedx-talks-every-job-seeker-needs-to-watch

Ha többen végeznénk örömmel a munkánkat, és nem a kompenzálással foglalkoznánk, kevesebb kiégett szakember lenne, és több boldog ember.

Bátorságot és kitartást kívánok mindenkinek az álmai és céljai eléréséhez!

Hozzászólások
Megosztás
Blog