Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Álom állást szeretnél? Olvasd el, és okulj!

  •  Blog
  • 2017-05-15 10:55:00
  • Kiss Krisztina
Az iskola- és pályaválasztás nagy etapjában, felvételi jelentkezések, vizsgák, évzárás, érettségik környékén sok szülő és gyermek tanácstalan. Hogyan, merre tovább? Mi legyen a választott pálya, szakirány?

 

Álláskeresői vágy és munkáltatói igény ritkán találkozik

A szakember válasza legtöbbször az, hogy bármi, amit szívesen csinál, amihez kedvet, tehetséget érez, ami boldoggá tudja tenni akár egy életen át. Ha viszont a kérdés úgy hangzik; Mik a keresett szakmák manapság? - akkor igen hamar kiderül, hogy a leendő munkavállalók vágyai ritkán találkoznak a tényleges munkáltatói igényekkel. Ennek egyenes következménye, hogy egyre több a hiányszakma hazánkban. Bizonyos területeken alig, vagy csak nagyon nehezen tudnak a munkáltatók pótolni egy-egy kieső munkatársat. A betanítás a legtöbb munkakörben komoly idő- és energia befektetést, összességében jelentős anyagi ráfordítást igényel, így nem csoda hogy a munkáltatók számára az egyik legkomolyabb kihívás a megfelelő ember megtalálása, majd megtartása. 

 

A nagy „jövés-menés” nem kedvez senkinek

Jellemző munkaerő piaci kortünet, hogy bizonyos életkorcsoportokban, szakterületeken, munkakörökben a munkaerő-megtartó intézkedések ellenére is igen nagy a jövés-menés. Sokszor csupán az anyagi előrelépési igény viszi el a dolgozót, mert – bár nem tartja rossznak a jelenlegi helyét, kíváncsiságtól vezérelve enged egy „mutatósabb” ajánlat csábításának, és odébb áll. Ilyen esetekben gyakorta előfordul az is, hogy a távozni szándékozó új ajánlatára tízezer forintot ráígér a jelenlegi munkáltató, s a dolgozó maradás mellett dönt. Nos, a tapasztalat az, hogy ezt a típusú munkavállalót NEM keresik a cégek! 

 

A munkáltatók problémamegoldókat keresnek

A munkáltatók elsősorban olyan elkötelezett, dolgozni akaró munkavállalókat keresnek, akik hosszú távon lojálisak tudnak maradni, aktívak, kezdeményezőek és igénylik a szakmai fejlődést. Igaz, első sorban nemzetközi cégeknek dolgozunk, de tapasztalatok azt mutatják, hogy személyiség-szinten ez egy alapelvárás. Keresik azt, aki önálló, aki nem pénzért, hanem feladatért dolgozik, aki hosszú távon el tud köteleződni, aki hiteles és szavatartó. Olyan embert keresnek, aki végigviszi és sikerre juttatja, amit rábíznak, aki nem torpan meg és fordul vissza az akadályok láttán. Olyan problémamegoldókat, akik nem a kifogásokat, hanem a megoldási lehetőségeket keresik és találják minden helyzetben.

 

A mérnökök a legkapósabbak!

És hogy mik manapság a hiányszakmák? Hagyjuk ki most az orvosokat és az egészségügyet a felsorolásból, mert - jóllehet, sóvárog a jó szakemberekért a terület – arra születni kell. Elsősorban továbbra is a műszaki területeken nagy a szakképzett munkaerő-hiány. Mérnökökre (gépész, villamos), informatikusokra a legnagyobb az igény. Utóbbiak közül is főként a fejlesztőket keresik nagyon. Szakipari területeken is nagy a kereslet, hegesztő, CNC, PLC technikusok a legkeresettebbek. Hiány van jó HR-esből, és kontrollerből is, de nagyon nagy a kereslet a rátermett operátorokra is. 

 

Az interjúk fókuszában a tehetség, kitartás és szorgalom!

Ez a jelen helyzet. A munkáltatók küzdenek a megfelelő jelöltekért. Amit az interjúkon első sorban figyelnek, az a motiváció, hozzáállás, elhivatottság. Nem feltétlenül várnak kész szakembereket, sokkal inkább gyúrható, formálható, jó nyersanyagot. A használható nyelvtudás mellett (ami jellemzően angol) már sokszor egy kisebb szakmai tapasztalat is elég a kedvező döntéshez, különösen, ha a lelkesen csillogó tekintet mélyén hitelességet talál, és a jelentkező megnyilvánulásaiban feleli a tehetség, szorgalom, kitartás, és akarás egyértelmű jeleit. 

 

Az Y-gerenráció és a digitalizálódás átalakítja a munkaerőpiacot

És, hogy mit hoz a jövő? Az egyre inkább technika-, informatika-, és internet uralta mindennapokban, újfajta szakágak színrelépésének és diadalmenetének lehetünk tanúi. Egyre nagyobb szükség mutatkozik a digitális szakmák iránt. Már létező az igény online-marketinges, felhasználói élménytervező szakemberekre, keresőmarketing és közösségi média specialistákra. Az cégek olyan munkaköröket létesítenek, melyek csak és kizárólag az innovációval foglalkoznak, s az sem kizárt, hogy a jövőben a legtöbb vállalatnál lesznek olyan kollégák, akik kizárólag a munkavállalók közérzetével, az Y generációval együtt felnövekvő munkaerő-megtartási problematikával fognak foglalkozni.

Hozzászólások
Megosztás
Blog