Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A munkaerő kölcsönzés szabályai 2. rész

  •  Blog
  • 2016-08-31 13:45:00
  • dr. Csóré Éva
A mai alkalommal folytatjuk a munkaerő közvetítés szabályainak tárgyalását, nevezetesen az egyenlő bánásmódról, a munkaviszony megszüntetéséről és a kártérítési felelősségről lesz szó, ezúttal is a Munka Törvénykönyve szabályait követve.

Az egyenlő bánásmód követelménye

A kikölcsönzés tartama alatt a munkavállaló számára  biztosítani kell a kölcsönvevővel munkaviszonyban álló munkavállalókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket. Ezek a következők:

  • várandós és szoptatós nők védelme,
  • a fiatal munkavállalók védelme,
  • a munkabér összege és védelme, továbbá az egyéb juttatásokra vonatkozó rendelkezések,
  • az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezések.

A munkabér összegére, az egyéb juttatásokra az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezéseket a kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás 184. napjától kell alkalmazni az alábbi munkavállalók esetében:

  • aki a kölcsönbeadóval munkaerő kölcsönzés céljából létesített határozatlan idejű munkaviszonyban áll és kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás hiányában is díjazásban részesül,
  • aki a munkaerőpiactól tartósan távollévő munkavállalónak minősül,
  • aki a helyi önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságnál vagy közhasznú szervezetnél munkaerő kölcsönzés keretében végez munkát.

 

A munkaviszony megszüntetése

Mint azt már korábbi cikkünkben említettük a munkaviszony megszüntetése kapcsán, a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

E tekintetben sorra kell vennünk azokat az eseteket, amikor a munkaviszony megszüntetését a kölcsönbeadó, a munkavállaló, illetve a kölcsönvevő kezdeményezi.

A kölcsönbeadó működésével összefüggő oknak minősül a kikölcsönzés megszűnése. A felmondási idő 15 nap. A kölcsönbeadó felmondása esetén (eltérő megállapodás hiányában), a felmondási idő tartama alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól.

A munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a kölcsönvevő a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A munkavállalónak a munkaviszony megszűnésére irányuló jognyilatkozatot a kölcsönbeadóval közölnie kell.

A kölcsönvevő a munkavállaló kötelezettségszegéséről a kölcsönbeadót a tudomásszerzéstől számított 5 munkanapon belül írásban tájékoztatja. Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig gyakorolhatja. A határidők a tájékoztatás közlésével kezdődnek.

 

A kártérítési felelősség

A munkavállaló károkozása vagy személyiségi jog sértése esetén a kölcsönvevő a munkavállalóval szembeni igényét az Mt. rendelkezései szerint érvényesítheti. A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megállapodása alapján az alkalmazott károkozásáért való felelőssége esetén a polgári jog szabályait kell alkalmazni. Az alkalmazott károkozásáért való felelősség polgári jogi szabályainak alkalmazásában munkáltatónak (a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő eltérő megállapodása hiányában) a kölcsönvevőt kell tekinteni.

A munkavállalónak a kikölcsönzés során okozott kárért vagy személyiségi jogai megsértéséért a kölcsönvevő és a kölcsönbeadó egyetemlegesen felelnek.

Hozzászólások
Megosztás
Blog