Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése 2. rész

  •  Blog
  • 2016-08-17 13:25:00
  • dr. Csóré Éva
Előző bejegyzésemben sorra vettem az Mt. alapján a munkaviszony megszűnésének eseteit, valamint belekezdtem a munkaviszony megszüntetési formáinak részletes ismertetésébe, amelynek keretében a közös megegyezés és a felmondás legfontosabb szabályait taglaltam. Adós maradtam azonban az azonnali hatályú felmondás, valamint az eljárási kérdések szabályainak ismertetésével. Mai írásomban tehát e két kérdéskört tekintem át.

Azonnali hatályú felmondás

A munkaviszonyt mind a munkáltató, mind a munkavállaló megszüntetheti azonnali hatályú felmondással abban az esetben, ha a másik fél a munkaviszonyából eredő lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy ha az általa tanúsított magatartás lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását.

Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni.

Fontos még megjegyezni, hogy indokolási kötelezettség nélkül is megszüntethető azonnali hatályú felmondással a munkaviszony. Erre lehetősége nyílik próbaidő alatt mindkét félnek, vagy a munkáltatónak határozott idejű munkaviszony esetén.

 

Eljárás a munkaviszony megszüntetése/megszűnése esetén

A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor/megszüntetésekor köteles átadni munkakörét az előírt rendben, valamint el kell számolnia a munkáltatóval. Ki kell hangsúlyozni, hogy a munkakörátadás és elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani.

A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított 5. munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

A munkáltató a munkavállaló kérelmére, ha a munkaviszony legalább 1 évig fennállt, a munkaviszony megszüntetésekor/megszűnésekor vagy legfeljebb az ezt követő 1 éven belül a munkavállaló munkájáról írásban értékelést ad. Az értékelés valótlan ténymegállapításainak megsemmisítését vagy módosítását a munkavállaló a bíróságtól kérheti.

Amennyiben a munkáltató vagy a munkavállaló vitatja a másik fél felmondásának a jogszerűségét, vagy ha a munkavállaló nem kapja meg a Munka Törvénykönyvében előírt járandóságokat, munkaügyi per megindítására kerülhet sor, a törvényben meghatározott, a jognyilatkozat közlésétől számított 30 napos határidőn belül. 

Hozzászólások
Megosztás
Blog