Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Nők szerepe a munkaerőpiacon

  •  Blog
  • 2018-03-17 19:30:00
  • Kiss Krisztina, Szomolya Klára
A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben, amikor égető gond a megfelelő munkavállalók megtalálása minőségben és mennyiségben egyaránt, felértékelőik minden egyes ember. Bár elmondható, hogy a nők foglalkoztatása szinte minden szegmensben és szinten alul marad a férfiakhoz képest, mégis egyre több cég törekszik arra, hogy a nők aránya növekedjen szervezeten belül.

Tény, hogy a nők bizonyos kompetenciákban erősebbek, mint a férfiak, és az, hogy ahol vannak nők a managementben, azok a szervezetek hatékonyabbak, jobbak a probléma megoldásban is.

A nők szerepe növekszik. Több nemzetközi nagyvállalat döntött úgy, hogy erősíti a nők helyzetét a vállalat vezetésben. Az égető létszámhiány megoldásában is kulcs szerepe lehet a női munkaerőnek. Mindezek mellett néhány olyan kulcskompetenciát is felsorolok, amiben mi nők erősebbek vagyunk:

  • empátia
  • nagy fokú lojalitás
  • pontosság
  • monotonitás tűrés
  • adminisztráció
  • kreativitás
  • probléma megoldás
  • szervezés

Nehéz pótolni a kiesett munkaerőt manapság. Ezért egyre inkább azon vannak a kisebb cégek és a nagyvállalatok egyaránt, hogy a gyermekvállalás után visszavárják a megbízható, jól teljesítő női munkaerőt.

Egyre fontosabbá vált, hogy a munkáltató családbarát legyen. Mindez függ a munkahelyi szemlélettől, a vállalati kultúrától, azaz a vezető mennyire fogadja el azt, hogy a női munkavállalók szülési szabadságra mennek, és utána rugalmas munkarendben, részmunkaidőben vagy távmunkában dolgozhatnak tovább.

Át kell gondolni a munkáltatónak, hogy melyek azok a munkakörök, amelyekbe a kisgyermekes anyuka visszajöhet, ahol a rugalmasság megoldható, - pl. ha beteg a gyermek, akkor koncentrálhasson rá az anyuka, cserébe elvégzi rövid idő alatt az adott munkamennyiséget.

Fontos, hogy meglegyenek a feltételek, példának okáért a saját vállalati óvoda nagyon jól működik több partnerünknél is. Van olyan multinacionális partnerünk, ahol több mint 15 éve két óvodát is működtetnek, ami nagyon fontos, hiszen az adott vállalatnál dolgozó szülők a nap folyamán bármikor megnézhetik csemetéjüket.

Szívesebben és sokkal pontosabban, lelkesebben dolgozik egy kisgyermekes anyuka, ha megbecsülik és lehetőséget adnak neki a munkára a számára megfelelő munkaidő intervallumban. A leglojálisabb munkaerő a kisgyermekes anyuka, aki stabilitásra törekszik és hosszú távra tervez, ha a fent említetteket megkapja a munkáltatójától.

A kismamákat, több gyermekes anyákat segíteni kell visszatérni a munkaerőpiacra különféle programokkal, képzésekkel. Mivel gyors a munkaerő-piaci változás – fejlődés, ezért nekik is folyamatos önfejlesztésre van szükség, hiszen az adott feladatuk szakmacsoportonként folyamatosan változhat.

Lehetőségek vannak a piacon, több termelő vállalat szervez fizikai szinten női műszakot (egy műszak, részmunkaidő), támogatják a gyermek melletti munkavállalást.

Célul tűzik ki a nők arányának növekedését vezetői szinten is. Ebben mi magyarok még nagyon alul vagyunk. A női tudás értéket teremt a vállalatoknál. A női vezetőnek négy olyan fő kompetenciája van, amelyekkel sikeresebben irányítanak: gyorsaság, döntésekért való felelősségvállalás, alkalmazkodó képesség, bátorság – vakmerőség és életöröm: szeretik a munkájukat, élvezik, amivel foglalkoznak, szenvedélyesen dolgoznak a céljaikért.

A háztartásokban a nők hozzák a döntéseket, a nőkre alapozzák a marketing stratégiákat is amikor egy termék eladásáról van szó. Azaz a Nők = Üzlet. Piaci potenciált jelentenek a nők a nagyvállalatok számára. Mérhetően nő a profitábilitás. A női vezetői döntéshozatal eredményesebb és mérhető. Értéket teremtünk mi nők, és ezt már külföldön figyelembe is veszik. Az Európa 2020 stratégia szerint 2020 – ra a foglalkoztatottak 40 százalékának vezetői szinten nőnek kell lennie.

Fontos, hogy adottak legyenek azok a feltételek, amelyek segítik a dolgozó nők mindennapjait: minél több bölcsőde, óvoda megépítése, illetve az atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő, időszakos foglalkoztatás, munkaerő-kölcsönzés, rugalmas munkaidő beosztás, távmunka) elterjedése következtében már bárhol, bármikor dolgozni tudunk. Illetve nem elhanyagolható a vállalati kultúra sem, ahol családbarát közegben dolgozhatnak a nők, akár úgy, hogy bevihetik a gyermeküket a munkahelyükre.

Az EastJob-nál a vezető olyan munkaeszközöket biztosít, amelyeknek köszönhetően nem vagyunk irodához kötve, kötetlen munkarendben, távmunkában dolgozunk. Magunk alakítjuk ki a napirendünket, így marad idő a magánéletre és a munkára egyaránt. Az EastJob-nál valóban megvalósul a work life balance. Az anyukák esetén ez hatványozottabban érződik. Az ügyvezető például két kicsi gyermek nevelése mellett kezdte el a céget építeni.  Van olyan munkavállaló is, aki három gyermek mellett dolgozik home office formájában. Egy másik kolléganő messze lakik Miskolctól, távmunkában dolgozik, egy gyermeket nevel munka mellett. Elegendő egy héten egyszer megjelenni az irodában, és a legtöbb munkafolyamat otthonról is elvégezhető.

A családbarát munkahely címre pályázunk az idén, nemcsak a fent említettek miatt. Az iroda ajtaja mindig nyitva áll a gyermekeink előtt, ha nem megoldott a napközbeni felügyeletük. Van egy gyereksarok, ahol rajzolni és játszani is tudnak a lurkók, és ha megunnák, akkor olvashatnak vagy nézhetnek mesét.

 

Hozzászólások
Megosztás
Blog