Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Cafeteria 2018

  •  Blog
  • 2018-01-17 10:20:00
  • dr. Csóré Éva
Igénybe vehető juttatások köre
Az alábbi cikkben összegyűjtöttük cafeteria esetén milyen elemekből választhatnak a munkavállalók és a munkaadók 2018-ban.

Először is tisztázzuk, milyen típusairól beszélhetünk a cafeteriának:

1. adómentes juttatás,

2. „egyes meghatározott juttatás” (40,71% az adóvonzata),

3.  béren kívüli juttatás (34,22% adóvonzattal bír).

 

Az alábbiakban ismertetjük, hogy a 3 típus milyen juttatásokat, mekkora maximálisan igénybe vehető összegben tartalmaznak:

1.adómentes juttatás:

a. kulturális belépő évi 50.000 ft összeghatárig,

b. sportrendezvény belépő (korlátozás nélkül adómentes),

c. lakáshitel támogatás (30%, maximum 5 millió forint 5 évre elosztva),

d. bölcsődei, óvodai költség megtérítése (a költségek mértékéig adómentes),

e. kockázati biztosítás (maximum a minimálbér 30%-a, azaz 21400 Ft/hó),

f. mobilitási célú lakhatási támogatás esetén a foglalkoztatás első két évében az összeg felső határa a minimálbér 60%-a, a második két évben a 40%-a, míg az 5. évben a 20%-a adható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a maximálisan igénybe vehető összeg 82.800 forintot tesz ki. Fontos, hogy a 2018-as évtől már határozott idejű szerződés esetén is igénybe lehet venni. Azonban azt is tudnunk kell, hogy az igénybe vételének feltételei szigorodtak, ugyanis kitétel, hogy a pénz folyósítását megelőző 12 hónappal, valamint a folyósítás időtartama alatt nem lehet a munkavállalónak olyan 50 százalékos mértéket meghaladó haszonélvezeti joggal nem terhelt tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga, amely a munkahely 60 km-es körzetében helyezkedik el, vagy olyan helyen, ami tömegközlekedéssel 3 óra alatt megközelíthető.

g. diákhitel törlesztési támogatás (a kötelező törlesztő részlet mértékéig, maximum a minimálbér 20%-a, azaz 27600 Ft/hó). Feltétele, hogy a munkavállalónak igazolnia kell mind a hitel fennállását, mind a havi törlesztések végrehajtását. 

 

2.egyes meghatározott juttatások:

a. Erzsébet-utalvány,

b. iskolakezdési támogatás,

c. helyi bérlet,

d. munkahelyi étkezés,

e. vállalati üdültetés,

f. önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás,

g. ajándékutalvány.

Az egyes meghatározott juttatások korlátozás nélküli összeghatárral adhatók. Természetesen   helyi bérlet esetén annak értékéig terjedhet a kifizetett összeg.

 

3.béren kívüli juttatás:

a. Széchenyi pihenő kártya (szállás, vendéglátás, szabadidő „zsebek”),

b. amennyiben a munkaviszony egész évben fennáll, 100.000 forintig bármire elkölthető készpénz

A fenti két juttatásra egy összesített keret is vonatkozik, így az éves keretösszeg a versenyszférában 450.000 forint, míg a közszférában 200.000 forintot tesz ki az idei évben. Fontos tudnunk, hogy ezek a keretek nettó keretek, azaz a kiadott juttatási értékre    vonatkoznak.

Az egyes meghatározott juttatások, valamint az adómentes juttatások értékét nem kell beleszámolni a béren kívüli juttatásokra vonatkozó fent említett 200.000 – 450.000 forintos éves keretbe.

 

Láthatjuk a fenti összeállításból, hogy leginkább az éri meg nekünk, ha az adómentes juttatások köréből állítjuk össze cafeteria keretünket. Azonban, ha valaki nem tud az adómentes juttatásokkal élni, vagy marad még az éves keretéből, valószínűleg a 100.000 forint készpénz lesz a legnépszerűbb, hiszen azt arra költhetjük, amire szeretnénk. Természetesen egyén- és élethelyzet függő, ki melyik elemet részesíti előnyben.  Válasszuk azt, amelyre a legnagyobb szükségünk van!

Hozzászólások
Megosztás
Blog