Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Előre bocsátom, nem célom állást foglalni sem amellett, hogy maradjunk otthon három évig a gyermekünkkel, sem amellett, hogy fél éves korában térjünk vissza a munkaerő piacra. Csupán egy lehetőséget szeretnék bemutatni, illetve saját tapasztalataimat szeretném megosztani.
A coaching-nak számos fajtája vált népszerűvé az elmúlt években. A business coaching során valamilyen üzleti nehézség megoldásán dolgozunk, az executing coaching esetén célzottan felsővezetőket támogatunk, life coaching-nál pedig általános, mindennapi életvezetési problémák miatt keresik fel a szakembert.
Május 23-án megtartottuk az idei első HR klubunkat, amit immáron 6. éve rendezünk meg, akár évente több alkalommal is. A mostani téma a fejlesztés, képzés, tréning és coaching volt.
Annyiszor jött velem szembe ez a téma az utóbbi időben, és annyi barátom kérdezte tőlem, mint HR tanácsadótól, hogy nincs-e egy jó ajánlatom, mert mindenképp szeretnének váltani a munkahelyükről, hogy gondoltam, időszerű erről beszélni.
Az utóbbi öt-hat évben gyorsan és gyökeresen megváltoztak az állást kereső, váltani kívánó emberek álláskeresési szokásai. Mindez betudható a technológiai vívmányok: az okostelefonok és táblagépek megjelenésének; az információ is sokkal gyorsabban és intenzívebben áramol, illetve a közösségi médiának komoly befolyásoló ereje van az álláskeresőkre.
Az iskola- és pályaválasztás nagy etapjában, felvételi jelentkezések, vizsgák, évzárás, érettségik környékén sok szülő és gyermek tanácstalan. Hogyan, merre tovább? Mi legyen a választott pálya, szakirány?
Május elseje, nemzetközi ünnep. Ünnepeljük a munkát, nem csak hazánkban, világszerte. A kérdés az, vajon mit is ünneplünk egyáltalán? Miért tartjuk fontosnak azt, hogy beszéljünk a munkáról a munka ünnepén?
Manapság megoszlanak a vélemények abban a témában, hogy van-e valós munkaerőhiány az országban vagy nincs. Ha csak pusztán a számokat vesszük alapul, mondhatjuk azt, hogy nincs. A tényleges helyzet azonban az, hogy igenis van munkaerőhiány az országban. Igaz, ennek mértéke és összetétele is országosan eltérő, de az tény, hogy a jelenség valós.
Borsod megyét is elérte a munkaerőhiány. De vajon miért nem talál egymásra a munkaadó és a munkavállaló? E téma kapcsán kerekasztal-beszélgetésre hívta szerkesztőségébe az Észak-Magyarország azon cégek vezetőit, melyek munkaerő-toborzással, -kiválasztással és -közvetítéssel foglalkoznak, annak okán, hogy ők igazán jól ismerik a munkaerő-piaci helyzetet a munkaadói és munkavállalói oldalról egyaránt.
2016. október 7-én "Így fest a jövő" címmel jótékonysági rendezvényt tartott a Térerő Közösségi Alapítvány, amelyen az Eastjob tulajdonos cégvezetője, Kiss Krisztina is részt vett, valamint elmondta gondolatait arról, mitől válik valaki vagy valami értékessé. Előadását az alábbiakban olvashatjuk.
Folytatjuk a szabadság témakörének taglalását. Ezen a héten a betegszabadság, a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság igénybevételeinek feltételeiről lesz szó a Munka Törvénykönyvének rendelkezései alapján.
A héten blogunk jogi rovatában a szabadságra vonatkozó szabályokat ismertetjük a Munka Törvénykönyvének (2012. évi I. törvény) alapul vételével.
A héten folytatjuk a Munka Törvénykönyve mentén a munkaidőre vonatkozó szabályok ismertetését.
Ezen a héten a munkaidőre vonatkozó hatályos szabályozást tekintjük át, a Munka Törvénykönyvének rendelkezései alapján.
A mai alkalommal a munkaerő közvetítés intézményéről lesz szó. Sokan összekeverik a munkaerő kölcsönzés fogalmával. Nagyon fontos, hogy ne tegyük! Hiszen két, alapjaiban eltérő dologról van szó. Ezért először is nézzük meg példákon keresztül a kettő közötti különbségeket!
A mai alkalommal folytatjuk a munkaerő közvetítés szabályainak tárgyalását, nevezetesen az egyenlő bánásmódról, a munkaviszony megszüntetéséről és a kártérítési felelősségről lesz szó, ezúttal is a Munka Törvénykönyve szabályait követve.
A mai alkalommal, illetve a jövő héten a munkaerő kölcsönzés szabályairól lesz szó munkajogi sorozatunkban. Sorba vesszük a legfontosabb fogalmakat, megnézzük, kik lesznek a jogviszony alanyai, azt, hogy a megállapodásba és a munkaszerződésbe mit kell foglalni ilyen esetben, továbbá szó lesz még az egyenlő bánásmódról, a munkaviszony megszüntetéséről, és a kártérítési felelősségről. Természetesen az ide vonatkozó szabályokat is a Munka Törvénykönyve, azaz a 2012. évi I. törvény tartalmazza.
Hiszek a szóban. Hiszek a kimondott szó súlyában. Abban, hogy ha kimondunk valamit, azt azért tesszük, mert ott, akkor abban a pillanatban komolyan gondoljuk. A kimondott szó tartalommal bír, azt mutatja meg, mik a szándékaink, vágyaink, mikor miért cselekszünk, vagy nem cselekszünk, vagy épp mit gondolunk.
Előző bejegyzésemben sorra vettem az Mt. alapján a munkaviszony megszűnésének eseteit, valamint belekezdtem a munkaviszony megszüntetési formáinak részletes ismertetésébe, amelynek keretében a közös megegyezés és a felmondás legfontosabb szabályait taglaltam. Adós maradtam azonban az azonnali hatályú felmondás, valamint az eljárási kérdések szabályainak ismertetésével. Mai írásomban tehát e két kérdéskört tekintem át.
E heti témánk a munkaviszony megszűnése és megszüntetése. Sorra vesszük, milyen módozatai vannak, és milyen szabályok vonatkoznak rá. A részletszabályokat egyébként ebben az esetben is az Mt. (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről) tartalmazza.
Hírek
Blog